Local

Trump Remains a GOP Kingmaker – Except Among California Republicans

2020 Εκλογές Ρεπουμπλικανοί Δημοκρατικοί
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σηκώνει τη γροθιά του καθώς φτάνει στο αεροδρόμιο John Wayne στη Σάντα Άνα το 2020. REUTERS/Carlos Barria

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιδιώκοντας να διατηρήσει τη σκληρή αφοσίωση των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καθώς κοιτάζει άλλη μια προεδρική υποψηφιότητα το 2024, ο Τραμπ συνεχίζει να διοργανώνει τακτικές προεκλογικές συγκεντρώσεις που προσελκύουν χιλιάδες παρευρισκόμενους, ενώ οι εγκρίσεις είναι ανακατεμένες φυλές από την Πενσυλβάνια στο Οχάιο μέχρι τη Τζόρτζια καθώς προσπαθεί να παίξει βασιλιά σε κρίσιμες προκριματικές εκλογές.

Αλλά όχι τόσο στην Καλιφόρνια.

Παρόλο που οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι σε άλλες πολιτείες ανταγωνίζονται για να αποδείξουν ποιος από αυτούς είναι πιο ευθυγραμμισμένος με τον Τραμπ και την ατζέντα του, το όνομά του είναι σχεδόν απών από τις εκστρατείες για κυβερνήτη και άλλα αξιώματα σε όλη την πολιτεία στην Καλιφόρνια, όπου κέρδισε λιγότερο από το ένα τρίτο των ψήφων το 2016 και λίγο περισσότερο το 2020. Οι ψευδείς ισχυρισμοί ότι του έκλεψαν μια δεύτερη θητεία μέσω εκλογικής νοθείας δεν αφθονούν πλέον εδώ.

Σε μια χούφτα δυνητικά ανταγωνιστικούς αγώνες, ίσως οι καλύτερες ευκαιρίες του GOP κέρδισε ένα σερί ήττας για το γραφείο σε όλη την πολιτεία που χρονολογείται από το 2006, ορισμένοι σημαντικοί υποψήφιοι αποστασιοποιούνται ακόμη και από τον Τραμπ και αρνούνται να πουν εάν ψήφισαν τον πρώην πρόεδρο.

Η στρατηγική υποδηλώνει ότι οι εκστρατείες τους, πριν καν διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές του Ιουνίου, κοιτάζουν ήδη πέρα ​​από τη βάση των συντηρητικών για να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει έναν πολιτικό να διώξει από το Τέξας για απιστία, αλλά δεν έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο στους Ρεπουμπλικάνους της Καλιφόρνια.

Αρκετοί δημοσίως αμφίθυμοι υποψήφιοι κέρδισαν την έγκριση του κρατικού κόμματος στο συνέδριό του στο Άναχαϊμ το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε μία περίπτωση έναντι ενός ανταγωνιστή που ευθυγραμμίζεται πιο έντονα με τον Τραμπ. Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις υποστήριξης του πρώην προέδρου ήταν αδέσποτα αναμνηστικά προς πώληση σε περίπτερα πωλητών και μερικές φωνές στα φόρουμ υποψηφίων.

Ο Jim Brulte, πρώην πρόεδρος του κρατικού κόμματος, είπε ότι οι υποψήφιοι του GOP δεν χρειάζεται να προσκολληθούν στον Τραμπ επειδή έχουν ένα καλύτερο μήνυμα να πουλήσουν στους ψηφοφόρους φέτος για τις αποτυχίες του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αν οι Δημοκρατικοί θέλουν να κάνουν αυτές τις εκλογές για τον Ντόναλντ Τραμπ, είμαι ευτυχής που έχω αυτό το επιχείρημα», είπε. «Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, είχαμε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, είχαμε σχετικά μικρό ή καθόλου πληθωρισμό».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ενθουσιασμός για τον Τραμπ έχει εξατμιστεί κατά κάποιο τρόπο στην Καλιφόρνια. Οι Ρεπουμπλικάνοι, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μια συρρικνούμενη μειοψηφία του εκλογικού σώματος, εξακολουθούν να ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια σε όλη την πολιτεία και πολλοί από αυτούς λατρεύουν τον πρώην πρόεδρο.

«Υποστηρίζουμε τον Πρόεδρο Τραμπ και υποστηρίζουμε ό,τι πρεσβεύει», δήλωσε ο Ράνταλ Τζόρνταν, πρόεδρος του Tea Party Caucus στην Καλιφόρνια, στο συνέδριο. «Ελπίζουμε ότι είτε θα είναι ξανά υποψήφιος είτε θα έχουμε έναν άλλο ισχυρό υποψήφιο για το 2024».

Μέρες μετά διέρρευσε ήχος του ηγέτη της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι από το Μπέικερσφιλντ, λέγοντας σε μια ομάδα Ρεπουμπλικανών ηγετών ότι θα ωθούσε τον Τραμπ να παραιτηθεί μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο ΜακΚάρθι φαινόταν να βρίσκεται σε κατάσταση ελέγχου μικρής ζημιάς κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στο συνέδριο Το βράδυ του Σαββάτου, όταν πρότεινε ότι ο Τραμπ έπρεπε να είχε κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι που ελπίζουν στη νίκη στο βαθύ μπλε της Καλιφόρνια πρέπει να βρουν μια προσεκτική ισορροπία. Ο Τραμπ παραμένει συντριπτικά αντιδημοφιλής στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας και οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να επωφεληθούν από αυτό το τοξικό σήμα.

Μέλος της Συνέλευσης Chad Mayes της Yucca Valley, πρώην ηγέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων της Συνέλευσης που αργότερα αποχώρησε από το κόμμα λόγω Τραμπ, είπε ότι οι υποψήφιοι του GOP που αποστασιοποιούνται από τον πρώην πρόεδρο χωρίς να καταγγείλουν πλήρως τις επιθέσεις του στις εκλογές του 2020 επιδεικνύουν πολιτική δειλία και όχι θάρρος. Πολλοί από αυτούς απορρίπτουν τον Τραμπ κατ’ ιδίαν, είπε, αλλά δεν θα πάνε τόσο μακριά δημόσια επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν συντηρητικούς ψηφοφόρους.

«Δεν αρκεί να είσαι ήσυχος. Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτή τη συμπεριφορά», είπε ο Mayes. «Παίζετε πολιτική με τα θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας μας».

Κατά τη διάρκεια των εκλογών ανάκλησης κατά του κυβερνήτη Gavin Newsom πέρυσι, ο συντηρητικός παρουσιαστής του ραδιοφώνου Larry Elder ενθάρρυνε τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους διαφωνώντας ενάντια στις εντολές του κυβερνήτη για τον κορωνοϊό και άλλες φιλελεύθερες πολιτικές στην πολιτεία. Μετά ο Newsom άλλαξε με επιτυχία την προσέγγιση στον Έλντερ, σφυρηλατώντας τον σε διαφημίσεις και σε εκδηλώσεις εκστρατείας ως «ο πιο Τραμπ από τους υποψηφίους» και «ακόμη πιο ακραίος από τον Τραμπ». Newsom τελικά νίκησε την ανάκληση με σχεδόν την ίδια τεράστια διαφορά που κέρδισε το αξίωμα του κυβερνήτη το 2018. Ο Έλντερ πέρασε σε ρεβάνς φέτος.

Η Newsom φαίνεται πρόθυμη να επαναλάβει τη στρατηγική. Σε μια κλήση του Zoom με εθελοντές της εκστρατείας την Τρίτη, κατηγόρησε Μπράιαν Νταλο οποίος έλαβε την έγκριση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για κυβερνήτη και είναι ο πιθανότερος αμφισβητίας του αυτό το φθινόπωρο, για την υποστήριξη της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου και την άρνησή του να αναγνωρίσει δημόσια ότι ο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία.

«Αυτός ο τύπος είναι ο Τραμπ κατά καιρούς», είπε ο Newsom.

Μια πολιτειακή γερουσιαστής και αγρότης σπόρων από την επαρχία της Βόρειας Καλιφόρνια, στο Dahle κάποτε μίλησε σε συγκέντρωση Τραμπ στο Redding τον Ιούνιο του 2016, δηλώνοντας την περιοχή «χώρα του Τραμπ». Αυτή την εκστρατεία, είναι πολύ πιο προσεκτικός.

Η Dahle έχει εκφράζεται ευγενικά ότι θα υποστήριζε τον Τραμπ εάν ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος και πάλι το 2024 και στη συνέχεια μεταπήδησε γρήγορα σε μια κριτική του ρεκόρ του Newsom. Έχει διαφημίσει έντονα τα δικομματικά του διαπιστευτήρια, λέγοντας στο CalMatters ότι θα ήταν καλύτερος συνεργάτης των δημοκρατικών νομοθετών στο Καπιτώλιο από ό,τι ήταν ο Newsom.

Η Dahle απέκρουσε τις επικρίσεις του Newsom την Τρίτη, επικρίνοντας τον κυβερνήτη ότι προσπάθησε να «αποσπάσει την προσοχή, να εκτρέψει, να αρνηθεί», καθώς «κάθε αστικός θεσμός στην Καλιφόρνια καταρρέει». Σε δήλωσή του, είπε ότι υπάρχει ενεργή έρευνα για τις 6 Ιανουαρίου και «άτομα που παραβίασαν το νόμο θα πρέπει να διωχθούν, όσοι ασκούσαν τα δικαιώματα του ελεύθερου λόγου τους θα πρέπει να προστατευθούν».

Ωστόσο, συγκεκριμένα δεν επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, ακόμη και όταν ο CalMatters ώθησε την ομάδα του να αποσαφηνίσει τη θέση του Ντάλε σχετικά με τη θεωρία συνωμοσίας του Τραμπ σχετικά με την εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές. Σε ένα Τηλεοπτική συνέντευξη Μια μέρα αργότερα, είπε: «Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρόεδρός μας, αναμφίβολα».

Jenny Rae Le RouxΡεπουμπλικανός ιδιοκτήτης επιχείρησης που έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε υποψήφιο που είναι υποψήφιος εναντίον της Newsom εκτός από την Dahle, δεν φαίνεται να έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για τον Τραμπ, αν και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο πρώην πολιτικός του διευθυντής, Κρις Καρ, θα υπηρετούσε ως ανώτερος σύμβουλος στην εκστρατεία της.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Καλιφόρνια έχουν την πολυτέλεια να είναι λιγότερο ευγενικοί επειδή η πολιτεία είναι σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα ραντάρ του Τραμπ. Αυτός έχει εγκρίθηκε σε περισσότερους από 140 αγώνες φέτος, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης εκλογών Ballotpedia, αλλά καμία στην Καλιφόρνια.

Έτσι, ενώ η εκστρατεία της Γερουσίας των ΗΠΑ στο Οχάιο, για παράδειγμα, έχει μετατράπηκε σε ένα slugfest λόγω της έγκρισης του Τραμπ, υπάρχει περισσότερος χώρος στην Καλιφόρνια για έναν υποψήφιο όπως ο Σον Κόλινς, βετεράνος του Ναυτικού και δικηγόρος που τερμάτισε τρίτος στην ψηφοφορία για την έγκριση του κυβερνήτη του κρατικού κόμματος, μπροστά από τον Λε Ρου.

Ο Κόλινς είπε στο CalMatters ότι δεν ψήφισε τον Τραμπ — ή τον Μπάιντεν, τον οποίο επιβεβαίωσε ότι είναι ο «νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος» — το 2020.

Σε μια συνέντευξη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Κόλινς είπε ότι «αγαπούσε πολλά από αυτά που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ», συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ενός νομοσχεδίου για τη μείωση ορισμένων ομοσπονδιακών ποινικών ποινών που «ήταν ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα για τους μαύρους και καφέ από τον Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα». Ωστόσο, είπε ότι τα μηνύματα του Τραμπ για θέματα όπως η εκλογική νοθεία υπονόμευσαν τα επιτεύγματά του και κατέστησαν δύσκολη την επισήμανση του ονόματός του στο ψηφοδέλτιο.

«Το άφησα κενό», είπε ο Κόλινς. «Μόλις σκίστηκα πάνω του».

Ο Collins, ο οποίος είναι μαύρος, είπε ότι διεκδικεί κυβερνήτη για να χτίσει μια μεγαλύτερη σκηνή για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με ένα μήνυμα οικογενειακών αξιών, πίστης και δημοσιονομικού συντηρητισμού που πιστεύει ότι θα απευθύνεται στις μειονοτικές κοινότητες. Είπε ότι ήταν πολύ απογοητευμένος που «το GOP της Καλιφόρνιας έχει κατά κάποιο τρόπο προσαρμόσει το βαγόνι του στο εθνικό μήνυμα» σε βάρος της προσφοράς λύσεων σε προβλήματα που σχετίζονται περισσότερο με τις ζωές των Καλιφορνέζων. Τα επιχειρήματα για την νοθεία των ψηφοφόρων, πρόσθεσε, αποθαρρύνουν τη συντηρητική βάση από το να προσέλθει στις εκλογές.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας επωνυμία του GOP εδώ στην Καλιφόρνια», είπε. «Δεν κάνουμε πολύ καλή δουλειά για να προσφέρουμε μια εναλλακτική».

Η καλύτερη βολή των Ρεπουμπλικανών στο αξίωμα της πολιτείας φέτος μπορεί να είναι Lanhee Chen, ο οποίος είναι υποψήφιος για ελεγκτής που δεσμεύεται να ενεργεί ως ανεξάρτητος δημοσιονομικός επόπτης για το κράτος και που έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο σε όλη την πολιτεία. Πρώην πολιτικός σύμβουλος του προεδρικού υποψηφίου του 2012 Μιτ Ρόμνεϊ, ο Τσεν έχει επανειλημμένα αρνηθεί να πει εάν ψήφισε τον Τραμπ, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξη αυτό το μήνα με το CalMatters.

Ο Τσεν καταδίκασε αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου ως «βδέλυγμα» και «επίθεση στη δημοκρατία», είπε ότι οι εμπλεκόμενοι «θα πρέπει να διωχθούν σε πλήρη έκταση του νόμου» και δήλωσε ότι ο Μπάιντεν «εξελέγη νόμιμα ως πρόεδρος της Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχω καμία απορία ή αμφιβολία για αυτό.»

Ωστόσο, απέφυγε πολλές άμεσες ερωτήσεις σχετικά με την υποστήριξή του στον Τραμπ, τονίζοντας την «ικανότητά του για ανεξάρτητη σκέψη» από το κόμμα του. «Δεν υπηρέτησα στη διοίκηση του. Δεν μου ζητήθηκε, ούτε επιδίωξα να υπηρετήσω σε αυτή τη διοίκηση», είπε ο Τσεν. “Υπάρχει ένα[n] τεράστιο ενδιαφέρον για το βλέμμα προς τα πίσω παρά προς τα εμπρός. Και νομίζω ότι το μέλλον του κράτους δεν θα καθοριστεί από τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ».

Παρόλα αυτά, ο Τσεν έγινε δεκτός θερμά στο συνέδριο του κρατικού κόμματος. Το περίπτερο των υποψηφίων του είδε μια συνεχή αναταραχή της δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποία ολοκληρώθηκε με τους αντιπροσώπους να εγκρίνουν την υποψηφιότητά του.

Υποστήριξαν και ακτιβιστές του κόμματος Νέιθαν Χόχμανένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που ταυτίζεται με το «σκληρό μέσο» του πολιτικού φάσματος, έναντι του Έρικ Έρλι, ενός ένθερμου υποστηρικτή του Τραμπ που ορκίζεται να ερευνήσει Εκλογές στην Καλιφόρνια, στην κούρσα για τη γενική εισαγγελία.

Οι συντηρητικοί ελπίζουν ότι το αυξανόμενο άγχος για το έγκλημα θα μπορούσε απομάκρυνε τον εν ενεργεία Δημοκρατικό Ρομπ Μπόντα από το γραφείοκαι ο Hochman έπαιξε την καμπάνια του εξαιρετικά προσεκτικά σε μια προσπάθεια προσέλκυσης crossover, αρνούμενος να λάβει θέση σε πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Επίσης, αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ψήφισε υπέρ του Τραμπ σε ένα συνέντευξη με το CalMatters αυτόν τον μήνα. Ο Χόχμαν είπε ότι το απόρρητο των ψηφοφόρων είναι «ένα από τα ιερά θεμελιώδη δικαιώματά σας» και το αν υποστήριζε τον πρώην πρόεδρο δεν είχε σημασία γιατί δεν θα επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλλαμε τον νόμο ως γενικός εισαγγελέας.

«Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον Τραμπ… Ο Τραμπ είναι ένα σύμβολο κράτησης θέσης για μια σειρά από ενέργειες, πολιτικές και δηλώσεις», είπε ο Χόχμαν. «Ο Τραμπ δεν είναι στο ψηφοδέλτιο»

Ο δημοσιογράφος του CalMatters, Sameea Kamal, συνέβαλε σε αυτήν την ιστορία.

CalMatters είναι ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα δημοσίου συμφέροντος που δεσμεύεται να εξηγήσει πώς λειτουργεί το Καπιτώλιο της πολιτείας της Καλιφόρνια και γιατί έχει σημασία.
Trump Remains a GOP Kingmaker – Except Among California Republicans Source link Trump Remains a GOP Kingmaker – Except Among California Republicans

Related Articles

Back to top button